PSJ-WEB

You can ride a bike 30 km on 50 grams of carbohydrate

Ta' toget på cykeltur - Lübeck

lubeck 131016 18Jeg ville prøve det. At cykle i Tyskland, i Berlin, Hamburg eller Lübeck.
Det blev en dag i Lübeck, med foldecykel. Med ICE toget fra Roskilde, direkte til Lübeck. 3½ time inkl. færge.

Ruten jeg har planlagt, Lübeck Tour Süden, fører fra byporten, nord gennem den gamle by og ud langs kanalerne, syd om på tværs og langs kanalen tilbage til byporten. En lille tur på et-par-og-tyve kilometer.

lubeck kortKlik på fotos for at se i stor størrelse.

Ved ankomst startede jeg med at observere hvordan de lokale cykler med trafikken. Jeg kom, jeg så og jeg skyndte mig at tage toget hjem igen! Det var ihvert tilfælde min tanke da jeg stod med foldecyklen ved første rundkørsel og iagttog trafikken. Du godeste himmelcyklist!
Cyklisterne kørte i biltrafikken for fulde tråd, højre - venstre om bilerne, uden tegngivning, bare der-ud-af. Det samme på "cykelstierne", blandt andre cyklister og gående.... Selv en københavner ville få koldsved på ballerne.

Kører de råddent i Lübeck? Det troede jeg i første omgang, men senere gik det op for mig, at det er infrastrutuen i byen der er lammende forfærdelig. Cykelveje er ikke mærket op i rundkørsler og på vejene, hvis der overhovedet er cykelveje. Den afmærkning er forefindes er mangelfuld og til tider svær at se. Der er for megen "cykelsti ender" og fører ud blandt bilerne. Cykelsti og fortove går ud i et... eller er der i det hele taget cykelsti... men de cykler der jo... Hvor der ikke er særskilt cykelsti, afmærkning eller plads i det hele taget, gælder det om, for cyklisterne, at holde trit med biltrafikken. Livsfarligt? Tjo, men hvad ellers? Heldigvis er trafikken i Lübeck forholdsvis langsom.

lubeck 131016 17I den gamle by, er biltrafik og cyklister mixet fuldstændigt. Der er ikke cykelstier. Der er ikke plads til cykelstier. Der er ikke plads til biler. der er ikke plads... "Det er poetisk kaotisk og ufattelig smukt", sådan ville Leth nok udtrykke det. Det er "Paris - Roubaix" for almindelige cyklister. Toppede brosten. Mod trafikken. Vi kører over for rødt... det er normalen. Vi fylder vejen, vi hygger på vejen, vi triller mellem bilerne, vi cykler med trafikken og er væk som dug for solen...
Overalt i centrum har man valgt, at ensrettede veje ikke gælder cyklister. Mange steder ses skiltet "Fahrrad frei" også i lyskryds. Der giver mening i Lübeck. Vejene er smalle og mange med toppede brosten. Trafikken er langsom og cyklisterne er lidt som flittige bier - de er der og så er de væk igen - når ikke at genere nogen, så biltrafikken glider stille gennem den gamle by; som en prop der trækkes ud af en flaske...

 

Der er biler i Lübeck. Alle slags biler og alt for mange. Det er som om at byen er ved at synke under vægten af al den trafik. Bogstavelig talt... og mange cyklister.
Nu kunne man så foranlediges til at tro, at der er megen konfrontation og fnidder mellem bilister og cyklister i Lübeck som der ofte ses og høres i danske "stor-byer".
Brug af hornet er en god indikator på stresniveauet i trafikken og dermed også en indikator på samspillet i trafikken - horn og ringeklokker. Jo flere dyt, honk, ringen - jo flere sku og banden - jo højere stressniveau.
Jeg hørte 2 dyt fra bilhorn og 1 ding-ding i alt på 6 timer (den lader vi lige stå lidt.... Jeg er klar over, at jeg ikke hører særligt godt, men jeg havde altså mine høreapparater på).
Det første dyt var bare en billist som skulle hente en passager på togstationen. Så kun 1 dyt og 1 ding i min nærhed. Dét er meget, meget få...
Billister og medcyklister i Lübeck er rolige, venlige og tålmodige på trods af den ikke-alt-for-gode infrastruktur.

lubeck 131016 15Der er masser af stisystem rundt om Lübeck centrum. Stierne er langs kanalerne og jernbaner, ud til de grønne områder, som der findes så rigeligt af omkring Lübeck. Stierne er flittigt benyttet af gående og cyklister. Det er ikke anderledes i Lübeck end hjemme i andedammen.
På turen rundt kanalerne fik jeg fornemmelsen af at cykle en tur omkring Farum Sø. Udsøgt natur, skov og bølgeskvulp nær kanten af stien. Ren hygge! Det ene øjeblik passerer man små haver, lidt som kolonihavehuse og det andet øjeblik palæer og igen park, skov og hygge nygge.
En ting dog som skæmmer lidt er den massive brug af grimme trådhegn og tremmeporte af metalrør, der er opsat om mange private grunde og især de små kolonihavehuse. Sehr privat und sehr verboten.. og grimt. Selv steder hvor man havde sat et "pænt" hegn op var der minsanten opsat et grimt trådhegn uden om...

 

lubeck 131016 14Cykelturen, Lübeck Tour Süden, sluttede igen ved byporten. En umådelig flot tur, som hovedsagelig foregår på stier, både asfalterede og grusstier. Langs kanaler, jernbane, kolonihavehuse, pragtvillaer, villakvaterer, boligblokke, flygtningebarakker og industriområde (hvor der duftede af Forloren hare med sovs og kartofler :-) Turen tog næsten 2 timer grundet de mange stop der måtte til for at opleve det hele.
Herefter brugte jeg så 3 timer på at cykle og gå resten af Lübeck på kryds og tværs.

Dejligt!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to Twitter